Yenice Ormanları

Yenice Ormanları Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), 1999 yılında Avrupa’nın biyolojik çeşitlilik açısından en değerli ve acil olarak korunması gereken 100 orman alanını belirleyerek bunları “Avrupa Ormanları’nın Sıcak Noktaları” olarak tanımladı. Karabük ili sınırlarındaki Yenice Ormanları, Türkiye’de bulunan bu sıcak noktalardan birini oluşturuyor. Tropik bölgeler dışında dünyanın ender coğrafyalarında rastlanan …

Continue reading

Sultanlar Yolu

Sultan Süleyman Osmanlı İmparatorluğu’nun en tanınmış sultanlarından olan Kanuni Sultan Süleyman 1529 ve daha sonra 1532’de iki kez Viyana’ya sefere çıkmıştır. Bu yıllarda Osmanlı İmparatorluğu en parlak ve en güçlü dönemini yaşıyordu. Sultanlar Yolu Kanuni Sultan Süleyman’ın Viyana önünde otağını kurduğu yere daha sonra Hapsburg İmparatoru tarafından inşa edilen eğlence …

Continue reading

Likya Yolu

Likya Türkiye’nin güney sahilinde Akdeniz’e çıkıntı yapan Teke Yarımadası’nın tarihi adıdır. Dağlar, kayalık sahilden sertçe yükselerek çok güzel ve değişen manzaraları olan bir yürüyüş olanağı sunar. Ağır basan özellik ormanlardır. Çam ağaçları kocayemiş ve keçiboynuzu ile karışıktır ve daha yükseklerde yerlerini ardıçlar ile sedir ağaçlarına bırakırlar. Likyalılar demokrat ve bağımsız, …

Continue reading

Küre Dağları Rotaları

Küre Dağları Koruma altına alınan bölgeler için Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) belirlediği seçim kriterleri arasında, alanın bütünlüğü, biyolojik çeşitlilik, yaban hayatı, endemizm, nadirlik, hassaslık, tehditlerin önemi gibi faktörler yer alır. Tüm bu kriterleri bağrında taşıyan Küre Dağları Milli Parkı, Türkiye’nin özgün coğrafi alanlarından biridir. Kastamonu ili ile Bartın illerinin …

Continue reading

Kaçkar Dağları Yolları

Kaçkar Dünyanın en fazla biyolojik çeşitliliği olan bölgelerinden biri olan Kaçkar Dağları, Kafkasların uzantısıdır ve Karadeniz’i Anadolu’dan ayırır. Yaprağını dökmeyen ağaçlardan oluşan eski ve geniş orman alanları, yaylalarda otlayan boğa sürüleri, üç buzul ve çok sayıda buzul gölü vardır. Yollar Yol, toplam 500 km olan ve yaklaşık 35 gün süren …

Continue reading

İstiklal Yolu

İstiklal Savaşı Her ulusun yeniden doğuşunu simgeleyen destanlar; bağımsızlık savaşları sonucu ortaya çıkmıştır. İstiklal Yolu, Türk Kurtuluş Savaşı’nın en önemli sacayaklarından birini oluşturuyor. 19. yüzyılın sonlarında gönüllülerle mahkumların ortak emekleriyle yapılan bu toprak yolda, İstanbul ve Rusya’dan gemilerle İnebolu’ya getirilen silah ve cephane tam üç yıl boyunca Ankara’ya taşınmıştır. Mustafa …

Continue reading

Hitit Yolu

Hitit Uygarlığı Anadolu’nun erken döneminin “süper gücü” kabul edilen Hititler, dünyanın ilk yazılı anayasası, toplum düzenini sağlayan zamanına göre ileri bir ceza yasası, dönemin korkunç silahı hafif savaş arabaları, strateji uzmanı kralları, bin tanrılı pantheonu ve görkemli kentleriyle bu coğrafyada boy göstermiş önemli uygarlıklardan birisidir. Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde …

Continue reading

Hazreti İbrahim Kültür Yolu

Hz. İbrahim Semavi dinlerin hepsinde saygı gören ve “peygamberlerin atası” olarak kabul edilen peygamberdir. Ortadoğu’da pek çok yerle birlikte adı anılsa da, hatırası en çok Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan Şanlıurfa’da yaşamaktadır. Hz. İbrahim’in binlerce yıldır ziyaret merkezi haline gelmiş olan bu kentteki makamları doğumunu ve çocukluğunu anlatır. İbrahim ile ilgili …

Continue reading

Frig Yolu

Frigya Frigler, MÖ 11. yüzyıldan başlayarak Trakya’dan ve boğazlar üzerinden Anadolu’ya gelerek günümüzde Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir ve Kütahya il sınırları içinde kalan bölgeye yerleşmişler ve MÖ 8. yüzyıl ortalarında başkenti Gordion olan parlak bir uygarlık kurmuşlardır. Gordion’un yanı sıra Pessinus (Ballıhisar Köyü-Sivrihisar) ve Midas (Yazılıkaya Köyü-Eskişehir) diğer önemli Frig yerleşim …

Continue reading

Evliya Çelebi Yolu

Evliya Çelebi 40 yılı aşkın süre boyunca çok sayıda uzak yeri ziyaret eden Evliya Çelebi (1611- 1683?)’nin adını taşıyan kültür yolu, onun 1671 yılında Mekke’ye yaptığı Hac gezisinin ilk aşamalarını izleyen atlı gezi, yürüme ve bisiklet rotasıdır. Türkiye’deki muhteşem ve değişken doğadan geçen yol, alışılmış yollardan uzak köylere ve Osmanlı …

Continue reading

Eskipazar Yolu

Eskipazar Yenice ormanlarının arka bahçesi konumundaki Karabük-Eskipazar ilçesi, doğa ve tarihin iç içe geçtiği bir coğrafyaya konumlanıyor. Kuzey sınırları Yenice ormanlarıyla çevrili bu şirin beldenin güneyi ise Paphlagonia’nın en önemli iki şehri olan Hadrianoupolis ve Kimistene antik kentlerine ev sahipliği yapıyor. Issız ormanlarında sadece kuş cıvıltılarının duyulduğu, tepelerinde inci gibi …

Continue reading

Aziz Paul Yolu

Aziz Paul Aziz Paul, Hıristiyanlığın Batı Avrupa’ya yayılmasını sağlamıştır. Hz. İsa, Yahudi dinini değiştirmeyi amaçlayan mesajını esas olarak Yehudiye bölgelerinde yaşayan Yahudilere iletmişti. Ancak Aziz Paul bu mesajı Yunan ve Roma imparatorluklarının geleneksel ilahlarına ya da diğer kültlere tapınanlara taşımıştır. Bu süreçte, ibadet biçimleri üzerine bir dizi kurallar koyarak Hıristiyan …

Continue reading

Türkiye’nin Kültür Yolları

Türkiye’nin Kültür Yolları Türkiye’nin Kültür Yolları, Akdeniz kıyısında yerleşmiş olan Likyalılardan, Anadolu’nun bereketli topraklarında hüküm sürmüş Frigler ve Hititler ile Karadeniz dağlarındaki Gürcülere kadar uzanan eski medeniyetlerin izleri eşliğinde çok çeşitli ve farklı manzaralar sunar. Vahşi ve engebeli araziler eski yol ağları ile birbirine bağlıdır ve bir zamanların heybetli kaleleri, …

Continue reading