Frig Yolu

Frigya

Frigler, MÖ 11. yüzyıldan başlayarak Trakya’dan ve boğazlar üzerinden Anadolu’ya gelerek günümüzde Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir ve Kütahya il sınırları içinde kalan bölgeye yerleşmişler ve MÖ 8. yüzyıl ortalarında başkenti Gordion olan parlak bir uygarlık kurmuşlardır. Gordion’un yanı sıra Pessinus (Ballıhisar Köyü-Sivrihisar) ve Midas (Yazılıkaya Köyü-Eskişehir) diğer önemli Frig yerleşim merkezleridir. Türkmen Dağı’nın lavlarıyla kaplanmış olan bölge, kolay işlenebilir volkanik kayalardan oluştuğu için Frigler bölgede birçok kaya anıtı ve antik yollar bırakmıştır.

MÖ 7. yüzyılda Kafkaslardan gelen Kimmerler tarafından bozguna uğratılarak tarih sahnesinden çekilen, yazıları henüz çözülemeyen Frigler, flütün de yaratıcısıdırlar.


Frig Yolu

Türkiye’deki uzun yürüyüş yollarından biri olan Frig Yolu, Frig vadilerinde başta Frigler olmak üzere bölgede hüküm sürmüş uygarlıkların eserlerini ve vadinin doğal güzelliklerini keyifli ve verimli bir şekilde doğaseverlere ve yürüyüşçülere göstermek amacı ile oluşturulmuştur. Yürüyüş Yolu, uluslararası standartlarda işaretlenmiş olup uzunluğu yaklaşık olarak 400 km’dir. Yol, üç noktadan başlayarak Frig vadilerine girer ve Friglerin kalbi olan Yazılıkaya’da (Eskişehir) birleşir. Yolun başlangıç noktaları; Gordion (Ankara), Şeydiler (Afyonkarahisar) ve Yenice Çiftliği (Kütahya)’dir.
Frig Yürüyüş Yolu, bölgedeki ilgili valiliklerin kurduğu Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği (FRİGKÜM) tarafından desteklenerek Hüseyin Sarı yönetiminde bir ekip tarafından hayata geçirilmiştir. Yol, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından da tanınmaktadır.

Yürüyüş yolu üzerinde bulunan köylerdeki köy odalarında ve pansiyon olarak kullanılan evlerde konaklamak mümkündür. Güzergâh boyunca ayrıca çadır kurulabilecek birçok kamp alanı vardır.
İlgi Çekici Noktalar:

–          Sakarya Vadisi boyunca yürüyüş ve kamp keyfi

–          Friglerin ruhlarını hissedeceğiniz Zahran ve Asmainler Vadisi’nde yürüyüş

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

–          Göynüş ve İnli Vadisi’nde yürümek ve kamp kurmak

–          Açık hava müzesi durumundaki Döğer bölgesinde muhteşem Frig anıtlarını selamlayarak yürümek

–          Vadide bulunan birçok antik yolda bir Frigyalı gibi yürümek

–          Birçok mağara kilisenin bulunduğu Ayazini beldesinden geçmek

–          Yazılıkaya’da Midas Anıtı’nda gün doğumu

–          Emre Gölü’nün kenarında gün batımını izlemek

–          Peribacaları arasından yürüyerek Bayramaliler’e girmek

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *