2. KUŞ GÖÇÜ FESTİVALİ (26-31 MART 2015) – YER: FENERYOLU KUŞ GÖZLEM KULESİ
Türkiye’nin Kuşları
Ülkemizde şu ana kadar yeterli güvenirlikte tanımlanmış olan 475 kuş türü bulunmaktadır. Ülkemiz, coğrafi konumu ve yeryüzü şekillerinin çeşitliliği nedeniyle, biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengindir. Bu durum, Asya, Avrupa ve Afrika arasında göç eden türler için Türkiye’yi mükemmel bir kara köprüsü haline getirmektedir. İlkbaharda üremek için kuzeye, sonbaharda güneye birçok kuş türü ülkemiz üzerinden göç etmektedir. Büyük kuşlar, genellikle süzülerek göç ederler ve gündüzleri karalarda ısınan havanın yükselmesi sonucu oluşan sıcak hava akımlarını yani “termalleri” yükselmek için kullanırlar. Bu termaller ile yükselen kuşlar, neredeyse hiç kanat çırpmadan bir sonraki termale ulaşarak bu şekilde göçünü devam ettirirler.
Uçuş Yüksekliği
Çok sayıda tür 150 ve 400 m yüksekte uçmayı tercih etmekle birlikte, kuşların çoğunluğunun yerden 300 m yüksekte uçtukları saptanmıştır. Gece göç eden kuşların %90’ı 900 metrenin altında uçmaktadır.
– Gece göç eden kuşlar gündüz göç edenlerden daha yüksekte uçmaktadır.
– Gündüz göç eden kuşlar arasında kanat çırpanlar, süzülenlere göre daha alçaktan uçmaktadır.
– Ovalar, dağlık alanlara göre daha yüksekten geçilmektedir.
– Hızlı uçan türler, yavaş uçanlara göre daha yüksekten göç etmektedir
İstanbul ve Çanakkale Boğazı Kuş Göçü
Trakya ve Batı Karadeniz üzerinden ülkemize giren yırtıcı kuşlar İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı üzerinden ilerleyerek Anadolu’ya Güney ve Güneydoğu yönlerinde ilerleyerek dağılırlar. İlkbaharda Mart ayı başından Mayıs ayı sonuna kadar, sonbaharda ise Ağustos ayı başından Ekim ayı sonuna kadar yoğun kuş göçünü izlemek mümkündür. İstanbul Boğazı’nda 20001i yıllara kadar yapılan çalışmalarda kaydedilmiş en yüksek sayının 1971 yılında 75.176 olduğu ifade edilmekteydi. Ancak 2006 yılında 100.051,2010 yılında 188.063 ve 2011 yılında da 234.220 birey sayılarak Boğaz’dan göç eden kuş sayısının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kaydedilen en yüksek leylek sayısı 1972 yılında 339.000 olarak belirlenmiştir.
Türkiye’nin Kuşları
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Küçük Orman Kartalı /Aguila pomarina / Lesser Spotted Eagle
İstanbul Boğazından göç sırasında en çok görülen yırtıcılardandır. Dünya popülasyonunun büyük kısmı Boğazdan geçiş yapar. İstanbul’un simgesi sayılabilecek bir yırtıcı türüdür.
Şahin / Buteo buteo / Common Buzzarci
İstanbul’da ormanlık alanlarda az sayıda üreyen bu türü, ilkbahar göçünde mart ayının başlarından itibaren görmek mümkündür Bir göç döneminde 50.000’den fazla şahin geçiş yapar.
Leylek / Ciconia ciconia / White Stork
Bahar aylarının sembollerinden biri olan leylekler İstanbul Boğazından çok yüksek sayılarda geçiş yapar. Bir gün içinde 20 000 den fazla bireyi görmek mümkündür.
Yılan Kartalı / Circaetus gallicus / Short-toed Snake Eagle
Oldukça uzun kanatlı ve heybetli yırtıcılardan birisidir. İstanbul’da üreyen az sayıda bireyin yanı sıra göç sırasında nispeten yüksek sayılarda gözlenir. Havada belli bir noktada sabit kalarak av araması ilgi çeker.
Atmaca / Accipiter nisus / Eurasian Sparrowhawk
Yaygın görülen yerli bir türdür Özellikle göç zamanı oldukça sık ve yüksek sayılarda gözlenir. Şehir içi alanlar da dâhil tüm İstanbul’da görülebilir. Uzun kuyruğu, kısa yuvarlak kanatları ile rahatça fark edilir.
Bozkır Delicesi / Circus macrourus / Pallid Harrier
Az sayıda görülen geçit kuşudur. İstanbul’da görülebilecek en nadir delice türüdür. Oldukça ince kanatlı ve narın görünüşlü bir yırtıcıdır. Erkek bireyler uzaktan martıya benzer görünüşüyle rahatça tanınır.